4 lessen en 5 tips uit 13 jaar ondernemerschap

Het is ondertussen zowat 13 jaar geleden dat ik mijn job in loondienst vaarwel zei en koos voor het ondernemerschap. Dat lijkt misschien lang maar meestal voelt het aan alsof het gisteren was. De weg die ik sindsdien heb afgelegd, is soms bochtig geweest. Dat is nu eenmaal wat ondernemen is. Ik gebruik dit platform vaak om inzichten te delen over ontwikkelingen in het vastgoedwezen. Zonder te grote waarheden of levenslessen te willen verkondigen, wil ik het nu ook gebruiken om te delen wat ik leerde uit die (bijna) 13 jaar ondernemerschap. Voor iedereen die net zelf de stap waagde of voor diegenen die ervoor staan maar nog een duwtje kunnen gebruiken, in de vastgoedsector of daarbuiten.


Het gaat steeds om mensen

In de vastgoedsector gaat heel wat geld rond, dat is zeker. De budgetten en belangen zijn groot, de concurrentie vaak sterk. In deze context wordt vaak vergeten dat vastgoed in essentie over mensen gaat. Aan die les word ik elke dag opnieuw herinnerd.

Als ik de vraag krijg wat voor mij het mooiste is aan mijn job dan antwoord ik altijd dat dat de relatie met mijn cliënten is. Vastgoed is mensenwerk. Ik maak deel uit van sleutelmomenten in mensen hun leven, of dat nu om een nieuwe woonst gaat of een nieuw project. Ik vind dat een privilege. Daarom primeren voor mij de relaties. Zo heb ik cliënten voor wie ik in het begin van mijn carrière een mooie deal realiseerde. Uit dat eerste contact groeide later een mooie samenwerking. Vandaag ben ik als het ware kind aan huis bij hen. Dat is in deze tijden toch uitzonderlijk. 


Zorg voor een plan maar wees flexibel

Wil je ondernemen, dan heb je een plan nodig. Zonder lukt het nooit. Heb je ondernemersdromen of een interessant idee, zorg dan dat je de drive vindt om dat écht te willen verwezenlijken, om écht een steen te verleggen voor je cliënten. En zorg voor een goed plan. Zet prioriteiten en werk daar naartoe. Op het einde van de rit moet je er immers je brood mee kunnen verdienen.

Mijn 13 jaar in het ondernemerschap leerden me echter ook dat dit plan niet in steen gebeiteld hoeft te staan. Liefst niet zelfs. Tijdens je traject komen er heel wat zaken op je pad die je niet kon voorzien, laat staan incalculeren. Dat kan over grote, ingrijpende dingen gaan. Maar evengoed over heel wat kleine zaken die te maken hebben met het feit dat mensen nu eenmaal individuele noden en belangen hebben en dat je daardoor compromissen zal moeten maken.
Je moet je plannen dus durven en kunnen bijsturen. Ook in de vastgoedsector zijn er voortdurend zaken die niet lopen zoals gepland. Ik werk elke dag samen met en voor mensen, met procedures, overheden, complexe administraties enzovoort. Het is dan ook onmogelijk om altijd en overal de controle te behouden.

Flexibiliteit dus, en flink wat geduld, dat zijn belangrijke eigenschappen voor elke ondernemer. En lessen die ik door de jaren heen leerde, soms the hard way


Blijf leren, blijf wie je bent

Ik heb altijd geloofd in de waarde van vastgoed. Tot op de dag van vandaag heb ik hier gelukkig geen ongelijk in gekregen. Maar de markt en de mensen veranderen snel. We gaan een ander tijdperk in. Mensen zijn minder honkvast. Kopen is voor de gemiddelde Vlaming nog steeds de droom, maar lang niet voor iedereen. De huurmarkt is al enkele jaren aan een opmars bezig en professionaliseert, jongeren blijven langer thuis, investeerders kopen in blok of via vastgoedfondsen enzovoort. De regelgeving wijzigt voortdurend en de wensen van cliënten veranderen al even snel.

Als ondernemer, en als vastgoedmakelaar in het bijzonder, moet je voortdurend blijven leren. Je hebt de meest recente kennis nodig om je cliënten op de best mogelijke manier te adviseren. En je moet jezelf aanpassen aan de veranderende behoeften van de markt om iedereen zo goed mogelijk te helpen.
Maar je moet ook blijven wie je bent en je waarden als mens en ondernemer bewaken. Dat merk ik als makelaar wekelijks. De verwachtingen nemen toe, maar de bereidheid om afspraken na te komen lijkt dan weer af te nemen. Tegelijk stijgt de concurrentie in de sector, terwijl een overvloed aan niet-erkende makelaars een negatieve impact heeft op de dienstverlening.

In zo’n context is het belangrijk om duidelijk te maken waar je voor staat en je eigen authentieke, persoonlijke en professionele waarden af te bakenen en duidelijk in de markt te zetten. Waar trek jij de lijn? Hoe doe jij het beter en zorg jij wél voor kwaliteit? 


Ondernemen als vrouw (in de vastgoedsector)

Die authenticiteit is zeker zo belangrijk in het ondernemerschap. Ik ervaar vaak hoe mensen me onderschatten of anders benaderden dan mijn mannelijke collega’s. De ondernemerswereld, en zeker binnen de vastgoedsector, is nog steeds overwegend een mannenwereld.

De les die ik daaruit door de jaren heen leerde is net om authentiek te ondernemen. Werken vanuit je eigen kracht. Voor mij is dat aandacht hebben voor het menselijke en de relaties en tegelijk nuchtere en rationele beslissingen kunnen nemen. En doorzetten. Blijven doorzetten. Het resultaat zal uiteindelijk wel zichtbaar zijn. 


5 tips uit (bijna) 13 jaar ondernemerschap

Er zijn nog zoveel andere zaken die ik geleerd heb sinds ik ongeveer 13 jaar geleden begonnen ben aan mijn grote ondernemersavontuur. Voorlopig vat ik de belangrijkste samen in 5 korte tips waarvan ik weet dat ik ze zelf nuttig had gevonden aan het begin van mijn traject. 

1) Het staat niet in brand. In het begin sprong ik wel eens halsoverkop in mijn auto voor kandidaten die de woning zéker gingen kopen! Om er nadien niets meer van te horen … Geduld is een schone deugd, ook in het ondernemerschap.

2) Onderneem vanuit je eigen kracht. Er is maar één iemand zoals jij en dat is net jouw sterkte.
3) Focus je op de zaken waarmee je omzet verdient. Ga nadien pas freewheelen met andere, interessante dingen.
4) Sta voldoende stil bij je successen, vier ze ook! Dit is ook voor mij nog steeds een groot werkpunt.

5) Alles komt goed. Je kan jammer genoeg niet voor iedereen goed doen. Streef naar het best mogelijke en werk met de juiste intenties, dan komt alles op zijn pootjes terecht.


Heb je ondernemersplannen en zit je met vragen? Wie weet kan ik je wel helpen. Ook als je op zoek bent naar een woning of een vastgoedinvestering ben ik nog steeds jouw betrouwbare partner. Laat het  weten via de link in onderstaande blauwe balk of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.