6 vragen aan Charlotte Reypens

1) Wat is de belangrijkste les die het ondernemerschap je tot nu toe heeft geleerd? 
In de eerste plaats heb ik geleerd dat dat het leven aan de doeners is. Als je dromen hebt, moet je die nastreven. Ik heb ook ontdekt dat je steeds moet doen wat goed voelt. Ik volg steeds mijn buikgevoel en dat heeft mij steeds geholpen. Dat, hard werken, nooit opgeven en altijd opdagen natuurlijk.

Daarnaast leerde ik ook dat elke cliënt en elke situatie anders is en dat je altijd en overal water bij de wijn moet doen om compromissen te sluiten waar elke partij beter van wordt. Leer de noden kennen van de mensen met wie je werkt en probeer iedereen tegemoet te komen.

Pak alles aan met een positieve geest en met het hart op de juiste plaats. 


2) Als alles mogelijk zou zijn, welk ander zakelijk idee zou je dan nog starten? 

Mijn liefde voor vastgoed is zo groot dat ik steeds zeg dat het een uit de hand gelopen hobby is. Als ik binnen dezelfde sector mag dromen dan zou ik wel in de richting van buitenlands vastgoed gaan. Vooral Frankrijk en Spanje spreken mij aan. Het zijn twee prachtige landen met een grote aantrekkingskracht, waar veel Belgen hun vakantie doorbrengen en die enorm veel te bieden hebben. Ik merk dat cliënten hier het meeste interesse in hebben.

Het voordeel is dat ik met Jana, mijn kersverse Office Manager, iemand heb die deze twee talen vloeiend spreekt. Misschien komt zo'n nieuw avontuur er dus wel sneller van dan verwacht. 

Ik ben ook een enorme dierenvriend dus moest ik het ooit helemaal over een andere boeg gooien, dan zou ik zeker en vast iets doen met dieren. Het zou me veel voldoening geven om verwaarloosde dieren op te vangen en hen te verzorgen en liefde te geven. Mijn hart breekt als ik zie hoe wij soms met dieren omgaan en bij de gedachte dat we niet al die arme beestjes kunnen redden. 

Of waarom geen hotel voor huisdieren, dat lijkt me ook nog boeiend, of misschien zelfs dogwalker. Als het maar iets met dieren is. 

3) Hoe balanceer jij werk en privé?  

Zakendoen is een persoonlijke en menselijke gebeurtenis voor mij. Vastgoed kopen of verkopen is nog steeds een zaak van vertrouwen. Mijn cliënten kiezen om met mij te werken net omdat ik dicht bij hen sta. Dat is ook mijn business model en vandaar mijn tagline "Real Estate Mentor". Het is zeker een compliment als mensen mij vereenzelvigen met mijn zaak. 

Bovendien heb ik een thuiskantoor, wat het voor mijn cliënten extra gezellig maakt op de koffie te komen. Valkuil is dat die uitpuilende mailbox nooit veraf is en "een uurtje werk" snel uitloopt.

4) Hoe spendeer je het liefst je vrije tijd? 

De weinige vrije momenten die ik heb, spendeer ik het liefst met mijn familie en vrienden. Ik hou ervan om tijd met hen te spenderen en ik ben graag hun gastvrouw. Ik maak het dan gezellig en bombardeer hen met een heel arsenaal aan hapjes. Voor mij is dat een manier om creatief te zijn. Ik volg daarbij de voorkeur van mijn gasten.  Bourgondisch, veggie, vegan, een uitgebreide menu of foodsharing : ik wil het allemaal graag proberen. 

De laatste keer dat onze beste vrienden en hun kinderen ons een bezoekje brachten, had ik een lekkere brunch voorzien: aperitief met hapjes, verse quiche met een slaatje en een heerlijke aardbeientaart als dessert. Ondertussen gezellig bijpraten, heerlijk is dat. Met zulke momenten laad ik mijn batterijen helemaal op. De opkuis en de afwas neem ik er dan met plezier bij. 

Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk te lezen. Ik lees regelmatig het nieuws. Ik doe dit niet meer elke dag omdat ik vind dat de kwaliteit van ons nieuws vaak ondermaats is. Maar ik pik de artikels over vastgoed er tussenuit en ik lees De Tijd op zondag. Een mens moet toch een beetje mee zijn met de actualiteit, niet? 

's Avonds of 's nachts voor ik ga slapen lees ik ook graag. Ik ben nogal een moeilijke slaper dus ik lees ook om mijn gedachten te kunnen verzetten. Ik heb geen favoriet boek of genre, of geen schrijver waar ik alles van gelezen wil hebben. Ik heb zowel romans als thrillers, biografieën en zelfontwikkelingsboeken in mijn kast staan. 

Tot slot ben ik ook een kunstliefhebber. Vooral schilderkunst en keramiek vind ik prachtig. Ik ga op zoek naar werken online, ik hou veilingen in het oog enzovoort. Ik probeer ook zo vaak mogelijk naar exposities te gaan. Mijn voorkeur? Veel kleur en abstracte vormen. Ik spaar alvast voor mijn eigen Picasso.

5) De zee of de bergen?

De zee, zonder twijfel. Water heeft een kalmerend effect op mij. Op vakantie ben ik diegene die aan het strand gaat liggen. Het geruis van de golven, de geur... heerlijk! Geef mij maar een ligbedje in de schaduw en een goed boek.

Op vakantie wil ik niet elke dag zonnebaden. Graag wil ik ook de lokale folklore opsnuiven en cultuur bezoeken. Een fiets huren en een fietstochtje maken.

Jammer genoeg heb ik door mijn drukke agenda van de afgelopen jaren niet de kans gekregen om een mooie reis te maken. Een zaak op de kaart zetten, een woning bouwen - waar overigens nog veel moet aan gebeuren -, en dan nog reizen zou wat te veel van het goede zijn. Ik zou in mijn leven nog graag de Machu Picchu live bewonderen. Dat is dan weer in de bergen natuurlijk maar deze staat zeker op mijn wishlist!

6) Citygirl of countrygirl? 

Vast en zeker citygirl! Ik hou van de mooie oude gebouwen en de prachtige architectuur in de stad. De combinatie tussen oud en nieuw, de dynamiek van rustige steegjes en levendige terrasjes. Een stad staat nooit stil en je doet steeds nieuwe ideeën en indrukken op. 

Een favoriete stad heb ik niet. Net zoals ik geen favoriet boek of favoriet muzieknummer of filmmaker heb. Ik ben positief en kan van alles de schoonheid waarderen. De laatste citytrip die ik deed bracht me naar Dusseldorf. Ik had er graag de tentoonstelling van Picasso en Roy Lichtenstein gezien maar door de coronamaatregelen mochten alleen de bezoekers met preregistratie binnen, dus jammer genoeg is dat niet gelukt. Maar ik heb even hard genoten van wandelingen door de stad langs prachtige galerijtjes en mooie architectuur. En van lekker eten en drinken op een terrasje natuurlijk. En ook van shoppen uiteraard. 

Op mijn wishlist staat elke stad waar ik nog niet ben geweest. Ik ben op dat vlak nogal gulzig. Dit jaar wou ik graag naar Schotland, Edinbrugh, maar omwille van Covid-19 zijn alle kastelen gesloten. Dit plan stop ik maar even in de koelkast, uitstel is geen afstel.