Bouwvergunningen dalen: wat met uw bouw- en investeringsplannen?

We horen en lezen vandaag dat kopen, bouwen en verbouwen met meer onzekerheid gepaard gaat dan enkele jaren geleden. Hoge rentes en stijgende kosten zorgen niet alleen voor een vertraging van de vastgoedmarkt, ze hebben ook een invloed op de bouwsector. Die noteerde vorig jaar een flinke daling van het aantal bouwvergunningen voor residentiële gebouwen. Particuliere bouwers en professionele ontwikkelaars zetten hun projecten on hold. Maar is dat wel een goed idee? In dit artikel leg ik uit waarom u uw bouwplannen niet hoeft uit te stellen en waarom 2023 positieve verandering kan brengen.  

Bouwvergunningen dalen in Vlaanderen

Ook de bouwsector blijft niet gespaard van de onzekerheid die vele andere sectoren treft. De stijging van de kosten van bouwmaterialen en grondstoffen, oplopende energieprijzen en toenemende rentes en inflatie laten ook daar hun sporen na. Recente cijfers van Statbel tonen dat het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen in Vlaanderen tijdens de eerste tien maanden van 2022 8 procent lager lag in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien. In Wallonië zien we een daling van 9% en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maar liefst 19,7%.

Het lijkt er dus op dat mensen terughoudend zijn geworden en hun plannen voorlopig uitstellen. Dat is ook niet onlogisch. De particuliere bouwer beperkt zijn risico’s en wacht tot de materiaal- en grondstofprijzen stabiliseren. De professionele ontwikkelaars willen uiteraard niet verkopen met verlies en stellen hun nieuwbouwprojecten uit tot er betere tijden aanbreken.

Een andere verklaring voor de daling van het aantal bouwvergunningen is de lange doorlooptijd van vergunningen in Vlaanderen. Gemiddeld is dat maar liefst 3 jaar en 8 maanden: 2 jaar voor de vergunningsprocedure, 1.8 jaar voor extra beroepstermijn. In maar liefst 54% van de indieningen voor professionele ontwikkelingen wordt beroep aangetekend. Dat resulteert dan weer in een bevriezing voor onbepaalde tijd van maar liefst 25% van de aanvragen voor nieuwbouwprojecten. In de totale daling van bouwaanvragen vorig jaar is dit belangrijke factor.  

Hoop voor de bouw- en vastgoedsector

Als gevolg van deze ontwikkeling geven 4 op de 10 bouwbedrijven te kennen dat ze minder werk hebben dan vorig jaar. Dat vertelt de laatste Bouwbarometer ons. Vooral woningbouwers voelen de gevolgen, maar ook andere bedrijven in de keten, zoals dakwerkers, schrijnwerkers en installateurs, merken dit.

Tegelijk toont de bouwsector zich ook hoopvol voor de tweede helft van 2023. De loonindexatie en de dalende energieprijzen kunnen immers een positieve impact hebben op de plannen van kandidaat-bouwers en -verbouwers of ontwikkelaars.
Bovendien mogen we niet vergeten dat de daling van het aantal bouwaanvragen in 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar ook deels te verklaren is door bijkomende bouw- en verbouweisen. Veel (ver)bouwers trokken eind 2021 een flinke bouwsprint om die regels te ontlopen. Ook dit jaar verstrengen de regels opnieuw, maar minder ingrijpend dan vorig jaar.

In combinatie met een verlenging van het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw, die normaal gezien dit jaar afloopt, zou dit opnieuw impulsen kunnen geven aan de bouwsector. Die beslissing ligt natuurlijk in handen van de federale regering. In de wandelgangen horen we echter dat deze maatregel verleng zal worden. 

Bouwvergunnigen dalen? U hoeft niet uit te stellen!

Hoe dan ook is de nood aan nieuwe woningen in Vlaanderen groot. Maatregelen om de bouwsector weer op kruissnelheid te krijgen zijn dus broodnodig. En dat betekent dan weer dat investeren in uw eigen nieuwbouwwoning of opbrengsteigendom nog altijd een goed idee is.

Natuurlijk zijn de rentes fel gestegen. Maar ze liggen wel nog steeds lager dan de waardestijging van uw vastgoed. Bovendien daalt de waarde van de maandelijkse aflossing van uw krediet zolang de inflatie blijft toenemen. Dat zorgt ervoor dat u op lange termijn met een eigen woning of investeringseigendom steeds goed zit.
En natuurlijk gingen ook de bouwprijzen omhoog. Maar daartegenover staan ook hogere verkoopprijzen. Vooral energiezuinige nieuwbouwwoningen blijven het goed doen. Kandidaat-kopers met een druk professioneel en privéleven zijn immers op zoek naar instapklare woningen.
Tegelijk blijven ook de huurprijzen stijgen. De grote chronische woningnood in Vlaanderen zorgt er mee voor dat de Vlaamse woningmarkt steeds meer naar een huurmarkt evolueert. Wanneer u investeert in nieuwe, energiezuinige huurappartementen of woningen kan u in deze context rekenen op een mooie return on investment.

Tenslotte zien we dat de energieprijzen flink gedaald zijn en dat de loonindexering de koopkracht van de meeste Belgen met succes heeft beschermd. Hier en daar zien we hoopgevende signalen over het herstel van onze economie en samenleving. Reden genoeg dus om hoopvol te zijn over 2023. En over de mogelijkheden van een investering in nieuwbouw.  

Bent u professionele ontwikkelaar of particuliere bouwer met bouw- of investeringsplannen? Hebt u vragen over uw vergunningstraject? Of wil u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem contact op of schrijf u in op de nieuwsbrief. Ik help u graag verder.