Projectontwikkeling en kwaliteitsmakelaardij in woelige tijden: het bilan van 2023 en een blik vooruit

Het einde van 2023 is in zicht. Wie 12 maanden geleden geloofde in een rustig jaar voor de vastgoedsector, denkt daar vandaag ongetwijfeld anders over. Wat een jaar! Wat een ontwikkelingen. Nieuwe regelgevingen en veranderingen op de financiële markten hebben een ongeziene impact gehad op onze sector. Vanzelfsprekend zal dit zich ook na de jaarwisseling doorzetten. In deze laatste blog van 2023 blik ik graag terug op het afgelopen jaar. Maar ik kijk vooral graag vooruit. Wat staat er op de planning? Waar moet u in 2024 rekening mee houden? En hoe zal ik er opnieuw voor zorgen dat u ook in het nieuwe jaar een succesvol vastgoedverhaal kan schrijven.


Renovatiewoningen stagneren

Hoge rentes, stijgende prijzen, strengere EPC’s en verplichte renovaties bepalen het speelveld van kandidaat-kopers, (ver)bouwers, aannemers, makelaars en iedereen die van dichtbij of veraf met vastgoed te maken heeft.
Het belangrijkste gevolg van deze ontwikkelingen is dat de spreidstand tussen nieuwbouw en bestaande woningen, die ik in juli 2022 al aankondigde, het afgelopen jaar zeer werkelijk geworden is. De prijzen van renovatiewoningen stagneren. De verplichte energetische renovatie voor woningen met een EPC-label E of F heeft een impact op de beslissingstermijn van kandidaten. Deze panden blijven dan ook langer op de markt.
Dit wordt versterkt door het feit dat ook de banken strenger geworden zijn. Want ook de, vaak erg hoge kosten van verbouwingswerken worden door hen beoordeeld. Tel daar de hogere rentevoeten bij en je bekomt een situatie waarin een lening krijgen in 2023 een stuk moeilijker werd voor veel mensen.


Nieuwbouwprijzen blijven stijgen

Op de (ver)nieuwbouwmarkt zagen we het afgelopen jaar een voortzetting van de prijsstijgingen, weliswaar aan een lager tempo dan tijdens de periode 2020-2022. Daar zitten onder andere de verhoogde bouwkosten, mede veroorzaakt door de loonindexeringen, en het verdwijnen van het gunstige btw-tarief voor sloop en wederopbouw voor iets tussen.
Ook naar volgend jaar toe zal deze trend zich voortzetten. Kopers blijven bereid om meer te betalen voor (ver)nieuwbouw met optimale energieprestaties. De kloof tussen recent en bestaand vastgoed zal dus ook in de toekomst blijven groeien.


Regelgeving en procedures maken bouwen en projectontwikkeling uitdagend

Het afgelopen jaar werd het voor particulieren en professionals heel wat uitdagender om projecten te realiseren. Hoge rentes, renovatieverplichtingen, strengere regels zorgen ervoor dat kopers en (ver)bouwers meer beslissings-, renovatie- en bouwtijd nodig hebben.
Daarnaast stelden vastgoed- en bouwprofessionals stelden vast dat vooral de vergunningsprocedures voor steeds meer moeilijkheden en vertragingen zorgen. Er zijn op korte tijd bijzonder veel nieuwe regels geïmplementeerd. Daardoor is de omvang van een dossier het afgelopen jaar zodanig toegenomen dat de doorlooptijd ontzettend lang werd (1,5 tot 2 jaar is vandaag niet abnormaal) en dat het ook voor veel professionals erg complex wordt.
Dat is jammer omdat de noodzakelijke visie op ruimtelijke ordening en omgeving, die zou moeten primeren, zo naar de achtergrond verschuift. En omdat dit uiteindelijk gaat over iets van het allergrootste belang, namelijk wonen, vandaag én morgen.


Uw makelaar wordt belangrijker

Terwijl veranderingen elkaar opvolgden en uitdagingen groter werden in 2023, werd de rol van de vastgoedprofessional opnieuw belangrijker. De tijd waarin woningen verkochten als zoete broodjes is voorbij. Het komt vandaag opnieuw aan op de expertise en het netwerk van de makelaar en diens competenties om te bemiddelen, communiceren en nauwgezet op te volgen.
Bij nieuwbouwprojecten komen daar nog onderhandelingen, contracten, procedures, studies, marketing, sales enzovoort. bij. De makelaar is dan steeds meer de expert die ontzorgt, dichtbij blijft en de lijm is tussen verschillende partijen met uiteenlopende belangen.
Een succesvol vastgoedverhaal schrijf je in deze context alleen met een doorgedreven en gepersonaliseerde service. Dat is hoe ik in 2023 een verschil heb kunnen maken – alle dossiers die ik het afgelopen jaar behartigde, kenden een goede afloop – en hoe ik dat ook het volgend jaar zal doen.


Projecten in de pijplijn

2023 was voor mij een jaar van veel werk achter de schermen. Hoewel de nieuwbouwmarkt in België vertraagde, ben ik niet blijven stilzitten. Zo zijn er vandaag nieuwbouwprojecten lopende in verschillende gemeenten, die samen goed zullen zijn voor een honderdtal appartementen en woningen. Bovenstaande foto is trouwens van ons nét opgeleverde project "Residentie Cardin" in hartje Heist-op-den-Berg!

Ik ben ook bijzonder trots om te mogen aankondigen dat we midden 2024 een uitzonderlijk mooie ontwikkeling op de markt zullen brengen in Heist-op-den-Berg. Het is vandaag nog te vroeg om daar veel over te zeggen maar ik kan alvast meegeven dat we met dit project 7 ruime, luxueuze appartementen zullen realiseren, in een parkdomein, in een unieke stijl voor de gemeente en in harmonie met de omliggende gebouwen op één van de mooiste plekjes in ons aangenaam centrum Heist.

Verder zal ik uiteraard mijn vast cliënteel blijven ontzorgen. Voor hen en voor alle andere cliënten wil in ook in 2024 de kwaliteitsmakelaar blijven die goede samenwerkingen koestert en steeds tot het uiterste gaat.
Ikzelf ga er tussen kerstmis en nieuwjaar voor het eerst in 6 jaar even tussenuit. Even genieten dus, en ik gun u hetzelfde.

Ik wens u een fijne kerst en een geweldig nieuwjaar. 


Hebt u ondertussen nog vragen of nood aan begeleiding bij het realiseren van uw vastgoeddromen? Laat het me zeker weten, ik neem bij het begin van het nieuwe jaar meteen contact met u op.