Spreidstand op de vastgoedmarkt: energiezuinige woning kost je 60% meer

In juli 2022 schreef ik dat een grote vraag naar duurzaam en energiezuinig vastgoed de kloof tussen verouderd vastgoed en nieuwe of grondig vernieuwde woningen zou vergroten. Dit komt door een toenemende nood aan goed geïsoleerde woningen om hoge energie- en renovatiekosten te vermijden en de blijvende interesse in instapklare woningen. Onlangs publiceerde de immowebsite Zimmo studieresultaten die dit bevestigen: energiezuinigheid is doorslaggevend op de huidige vastgoedmarkt en duurzame woningen zijn 60% duurder dan huizen van een lagere energieklasse. In tegenstelling tot wat velen vandaag lijken te denken, brengt dit ook kansen met zich mee. Bovendien wordt de rol van een kwalitatieve makelaar opnieuw belangrijker. 

Langere doorlooptijd voor energieverslindende woningen

Sinds de zomer van 2022 zien we een duidelijke afkoeling op de vastgoedmarkt. Dat stellen we vast aan de hand van een daling van het aantal hypothecaire kredieten, een stabilisering van de vastgoedprijzen en de doorlooptijd van woningen op de markt.

Onderzoek toont aan dat die doorlooptijd sinds eind 2022 aanzienlijk is toegenomen. Voor huizen bedraagt de stijging zo'n 23% tot 69 dagen. Appartementen staan maar liefst 25% langer op de markt dan vorig jaar. De gemiddelde doorlooptijd bedraagt daar 74 dagen. De stijging is het meest uitgesproken bij woningen met een lage energieprestatie (E tot F).

Voor deze trend zijn twee belangrijke verklaringen mogelijk. Ten eerste is er de hoge rente op hypothecaire kredieten. Dit zorgt ervoor dat kandidaat-kopers minder budget hebben en dus ook minder snel overgaan tot een aankoop. Ten tweede kunnen we aannemen dat ook de dure renovatiekosten van woningen met een laag EPC tot vertraging leiden. De verplichte, extra kosten die gepaard gaan met een aankoop van een woning met EPC-label E of F brengt met zich mee dat kandidaten voorzichtiger zijn. Naast de stijgende inflatie en rentevoeten is energie dus een bepalende factor in het zoek- en koopgedrag op de huidige markt.

Waarom stijgt de prijs van een energiezuinige woning zo sterk?

De recentste cijfers tonen aan dat de analyse die ik vorige zomer maakte ook vandaag nog actueel is: kopers willen steeds meer betalen voor goed geïsoleerde nieuwbouw of energetisch verbouwde woningen. Dit veroorzaakt een spreidstand tussen recent en verouderd vastgoed.

Terwijl de prijs van bestaand vastgoed in het eerste deel van 2023 stabiliseerde, nam de prijs van nieuwbouw tijdens die periode nog toe.

Tussen 2022 en 2023 steeg de prijs van energiezuinige huizen gemiddeld met 11%. Voor huizen met energielabels C of D is dat 7%, terwijl huizen met de laagste labels slechts 1.7% in waarde toenamen. Het verschil in vraagprijs tussen een huis met energieklasse A of B en een huis met EPC F is nog opmerkelijker. Vandaag bedraagt dat maar liefst 60%. Vorig jaar was dat nog 47%.

Ook bij appartementen stellen we gelijkaardige trends vast. Daar zien we een verschil in vraagprijs van 51% tussen de meest energiezuinige exemplaren dan vergelijkbare appartementen met energielabel F. Een stijging van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

De prijs van uw energiezuinige woning vandaag en morgen

We hebben alle redenen om aan te nemen dat deze trend zich ook in de toekomst zal versterken. De Vlaamse energiedoelstellingen en het energieplan 2021-2030, waarmee Vlaanderen koploper wil worden in  de energie- en duurzaamheidstransitie, zijn hier belangrijke factoren in.

De renovatieplicht voor residentiële en niet-residentiële gebouwen, die een belangrijke pijler is in dit plan, en de ambitieuze energieprestatievereisten zorgen ervoor dat duurzaamheid steeds doorslaggevender wordt op onze vastgoedmarkt.

Ook de blijvende stijging van de (ver)bouwkosten, die doorgerekend worden in de vraagprijs, en de hoge inflatie en kredietrente dragen hiertoe bij.

Welke kansen liggen hier voor u?

Na de euforie van de voorbije jaren, zien kopers en verkopers het glas nu vaak halfleeg. Onterecht, want de huidige context brengt ook kansen met zich mee. 

Wilt u investeren in vastgoed, dan is dat nog altijd een goed idee. In een afwachtende markt kunt u immers goede deals sluiten. Bovendien stijgen de rentes nog altijd minder snel dan de waardestijging van kwalitatief vastgoed en daalt de waarde van uw maandelijkse kredietaflossing zolang de inflatie hoog blijft. Dalen de rentes weer, dan kunt u uw lening herfinancieren.

Ook voor kandidaten zijn er mogelijkheden. Zij visten de afgelopen jaren vaak achter de netten van een loeihete markt waar onder gesloten enveloppes en ver boven de vraagprijs werd geboden. Vandaag krijgen ze de kans om af te tasten, tijd om hun opties te onderzoeken en de kans om te onderhandelen. Daar staan inderdaad hogere rentevoeten tegenover maar we kunnen wel zeggen dat de markt zich op die manier terug wat gelijktrekt voor iedereen. 

Het belang van vakkundig advies

In deze context neemt ook de nood aan grondig, persoonlijk advies door vastgoed- en financiële experten toe. Bent u vandaag op zoek naar een nieuwe woning of investeringspand, dan doet u er meer dan ooit goed aan om u te laten begeleiden door een specialist die de markt kent en die samen met u een analyse maakt van uw mogelijkheden.

Op deze markt moeten makelaars zich opnieuw onderscheiden. De tijden van snelle verkopen en commissies zijn voorbij. Makelaars die door het vuur gaan voor hun cliënten, goed onderhandelen en ethisch werken, kunnen ook nu voor u het verschil maken.

Zoekt u een nieuwe woning of opbrengsteigendom en hebt u nood aan gepersonaliseerd advies en grondige expertise? Laat dan zeker van u horen. Ik help u graag verder. 

Bron: https://www.zimmo.be/nl/business/pers/goed-geisoleerd-huis-kost-meer/