Toponderneemster in de kijker: Interieurontwerpster Anneke Crauwels

Op deze pagina informeren we u meestal over de belangrijkste ontwikkelingen in onze sector of vertellen we hoe wij u kunnen helpen bij het realiseren van uw vastgoeddromen. Vandaag gooien we het over een andere boeg en zetten we een toponderneemster en hartsvriendin van Charlotte in de kijker. Anneke Crauwels is interieurontwerpster en sinds 2010 eigenaar van een ontwerpstudio die haar naam draagt. Enkele maanden geleden opende ze haar eerste interieurwinkel, Collective A. Dat deed ze hartje Mechelen, op de eerst verdieping van de prachtige food court De Vleeshalle waar ze ook haar kantoren vestigde én die ze bovendien zelf ontwierp. Een gesprek over design, passie, ondernemen en vriendschap.

Anneke Crauwels woont en werkt al enkele jaren in de Dijlestad. Net zoals vele andere, jonge ondernemers is ze een ingeweken Mechelaar. Maar wel één die snel haar stempel drukte op de stad, met name op de Mechelse horeca. Als u al hebt genoten van het beste uit het culinaire aanbod van de stad, dan is de kans groot dat u dat deed in een zaak die zij mee vorm gaf.


Interieurontwerpster van de beste, Mechelse horecazaken


“Design en interieur zijn passies die als een rode draad doorheen mijn leven lopen.”


Anneke Crauwels: “Na mijn studies Interior Design, hier in Mechelen aan Thomas More, toen nog de Katholieke Hogeschool Mechelen, begon ik als zelfstandig interieurontwerpster, in eerste instantie onder de vleugels van architecte Ariane Van Craen, die naast mijn mentor ook mijn tante is. Samen hebben we de Mechelse horeca toch voor een stuk mee gevormd. Zo ontwierp en realiseerde ik de interieurs van vleesrestaurant M-Eatery op het Koning Albertplein tegenover het station, café en tapasbar Sava op de grote Markt, de restaurants De Fortuyne in de Befferstraat en The Chick op het Sint-Romboutskerkhof en sterrenrestaurant Cent Pour Cent in Sint-Katelijne Waver. Het interieur van de indrukwekkende, historische Vleeshalle, die in 2018 omgetoverd werd tot een food court met meer dan 14 restaurants, is ook van mijn hand.
Vandaag focus ik mij meer op de particuliere markt. In dat kader opende ik dus ook mijn interieurwinkel Collective A. Hoe dan ook zijn design en interieur passies die als een rode draad doorheen mijn leven lopen.”


Een gedeelde passie voor ondernemerschap


Was het ook die passie die ervoor zorgde dat jouw wegen die van Charlotte kruisten?
Anneke Crauwels: “Neen, eigenlijk niet. Na mijn studies interieurontwerp, deed ik nog een bachelor in het vastgoed. Ik ontmoette Charlotte voor het eerst tijdens mijn BIV-stage (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, red.) in 2013. Uiteindelijk bleek de vastgoedsector toch niet op mijn lijf geschreven en ging ik opnieuw mijn passie achterna. De band met Charlotte is wél gebleven.”


“Het ondernemerschap bracht ons bij elkaar. Van daaruit groeide een hechte vriendschap.”


Wil dat zeggen dat jullie de afgelopen jaren veel samenwerkten?

Anneke Crauwels: “Dat niet per sé. Uiteraard adviseerde ik haar en haar cliënten al bij het interieurontwerp van nieuwbouwprojecten, woningen of renovaties. Maar het is niet zo dat wij een intensieve samenwerking hebben. Daarvoor liggen onze sectoren toch wat te ver uit elkaar. We hebben elkaar eerder gevonden als jonge onderneemsters, in werelden die toch voornamelijk gedomineerd worden door mannen.”
Charlotte Reypens: “Anneke is veel meer een goede vriendin dan een zakelijke partner. Het ondernemerschap is wat ons bij elkaar bracht, maar daaruit groeide een hechte vriendschap. We hebben allebei gelijkaardige ambities. Bovendien moeten we als vrouwelijke ondernemers ook vaak vergelijkbare hordes nemen. Net op die momenten is het een enorme rijkdom om iemand te hebben die weet waar je voor staat en waar je naartoe wil. In die zin zou Reypens Real Estate Mentor niet zijn wat het vandaag is zonder de steun en het advies van Anneke.”
Anneke Crauwels: “Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Als ondernemer is het altijd belangrijk om jezelf te omringen met mensen die je pushen om het beste uit jezelf te halen. Als jonge, ondernemende vrouw is dat misschien nog meer zo. Ik haal erg veel inzichten uit de gesprekken met Charlotte en vertrouw ook op haar advies. Ik herken veel van mijn eigen ambities en gedrevenheid in haar en dat schept een band. We horen elkaar niet elke dag, maar als we met elkaar spreken, dan kan ik er nadien met hernieuwde energie opnieuw tegenaan. Dat is absoluut goud waard. Ze is een mentor voor iedereen met vastgoedvragen of -dromen, maar ze is dat ook voor mij.”


Elkaars ambassadeur


“Haar energie en creativiteit zijn bijna onuitputtelijk en ze heeft veel kennis, expertise en ervaring in huis. Haar portfolio spreekt voor zich!”


Goede partners en goede vrienden zijn vaak de eerste ambassadeurs van je bedrijf. We sluiten dit fijne gesprek af met een enkele warme aanbevelingen. Charlotte, waarom moeten jouw lezers kiezen voor een interieurontwerp van Anneke?
Charlotte Reypens: “In de eerste plaats omdat ze dan voor iemand kiezen die gepassioneerd is en er altijd voor gaat. Haar energie en creativiteit zijn bijna onuitputtelijk. Uiteraard ook omdat ze bijzonder veel kennis, expertise en ervaring in huis heeft. Haar portfolio spreekt voor zich! Bovendien is Anneke iemand die het talent heeft om mensen aan te voelen en zich te verplaatsen in de visies en de vele stijlen van haar klanten. Die klanten legt ze ook écht in de watten. Ze is immers niet alleen een keiharde werkster en betrouwbare onderneemster maar ook een erg lieve vrouw.


“Charlotte is steengoed in wat ze doet maar bovenal een correcte en eerlijke vastgoedmentor.”

En hoe zou jij Charlotte aanbevelen bij mensen die op zoek zijn naar een woning of investering, Anneke?

Anneke Crauwels: “De voornaamste reden waarom ikzelf zou kiezen voor Charlotte is omdat zij buitengewoon gedreven is en steengoed in wat ze doet. Charlotte is een topverkoopster, dat is zeker. Maar ze is vooral een correcte en eerlijke vastgoedmentor. Ze maakt grondige analyses en geeft op basis daarvan de juiste, objectieve informatie. Vaak is dat niet wat mensen willen horen. Tegen die eerlijkheid moet je natuurlijk kunnen. Maar het is net dat wat haar zo sterk maakt.”