Een woning kopen of huren is een belangrijke stap. Vaak gaat het om een grote financiële investering, en u wilt zeker zijn van uw keuze. Toch zien we in de praktijk dat veel mensen essentiële aandachtspunten over het hoofd zien. Wilt u onaangename verrassingen vermijden? Dan zijn onderstaande tips onmisbaar wanneer u vastgoed gaat bezoeken of kopen.
1. Bekijk altijd de advertentie op de website van de vastgoedmakelaar
Het gebeurt vaker dat kandidaten een bezoek inplannen voor een woning op basis van foutieve informatie. De reden daarvoor is meestal dezelfde: ze gaan informeren zich uitsluitend via zoekertjessites zoals Immoweb of Zimmo.
Deze platformen halen hun informatie echter automatisch van de website van de vastgoedmakelaar. En dat proces is niet altijd foutloos. Denk aan een parkeerplaats die foutief vermeld wordt, of huurprijzen waarbij vaste kosten niet correct zijn opgenomen.
Wilt u serieus vastgoed bezoeken? Gebruik deze websites dan om een overzicht te krijgen van het aanbod in jouw gewenste regio of gemeente. Bent u echt geïnteresseerd in een pand? Bekijk dan altijd de originele advertentie op de website van de makelaar. Daar vindt u de meest correcte en uitgebreide informatie, zonder misverstanden.
2. Vergelijk het bouwjaar met de datum van het plan of de vergunning
Een belangrijke maar vaak vergeten richtlijn wanneer u vastgoed wil kopen is de volgende: controleer niet alleen het bouwjaar van de woning, maar ook het jaar van het bouwplan of de vergunning.
Soms begon de bouw pas jaren na de goedkeuring van het oorspronkelijke plan. Als alles echter volgens plan gebouwd is, is het best mogelijk dat de gebruikte materialen en technieken ouder zijn dan het bouwjaar doet vermoeden.
Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de isolatie, het EPC-attest en de algemene energiezuinigheid van het pand.
3. Bekijk grondig de certificaten en attesten
Gaat u vastgoed bezoeken, dan vraagt u best alle relevante documenten op:
- Energieprestatiecertificaat (EPC)
- Elektriciteitskeuring
- Asbestattest
- Bodemattest
- Stedenbouwkundige inlichtingen
- Attest centrale verwarmingsinstallatie
- ...
Deze documenten geven u inzicht in de technische en juridische toestand van het pand en geven informatie over uw verplichtingen inzake renovatie.
Een negatief bodemattest, een attest dat stelt dat de woning niet asbestveilig is of een afgekeurd elektriciteitsattest brengen juridische verplichtingen en mogelijk ook grote kosten met zich mee.
Omdat deze documenten vaak in juridische taal worden opgemaakt, is het niet altijd duidelijk wat de reikwijdte en gevolgen ervan zijn. Vraag daarom steeds uitleg aan een erkend makelaar en laat u professioneel begeleiden.
4. Zijn alle werken vergund?
Het lijkt een evidentie maar dat is het vaak niet: kijk bij bezoek aan de woning van je dromen altijd de vergunde toestand van het gebouw na! Zijn alle verbouwingen correct vergund? Bestaan er stedenbouwkundige overtredingen?
Onthoud dat de wetgeving complex kan zijn. Voor sommige verbouwingen geldt vergunningsplicht, voor andere meldingsplicht en nog andere zijn niet vergunnings- of meldingsplichtig.
Hoewel uw makelaar ter plaatse vaststellingen moet doen en deze moet afstemmen met de beschikbare plannen en vergunningen alvorens u hierover correct te berichten, kom ik voortdurend kandidaten tegen die fout geïnformeerd bleken te zijn.
Wat niet klopt, kan u later duur te staan komen. Zorg er dus voor dat u zich laat bijstaan door een erkend makelaar. En wees u er ook van bewust: uw notaris doet vooral administratieve checks, maar gaat zelden ter plaatse kijken.
5. Kan u het vastgoed gebruiken waarvoor u het koopt of huurt?
Wanneer u een commerciële ruimte bezoekt, moet u zeker nagaan of uw geplande activiteit is toegestaan door:
- de gemeentelijke voorschriften;
- het huishoudelijk reglement van het gebouw.
Zo sprak een rechter recent een vonnis uit in een zaak waarbij een makelaar een commerciële ruimte verhuurde op het gelijkvloers van een appartementsgebouw aan een ondernemer die er een eetgelegenheid wou starten. Volgens de gemeentelijke voorschriften kon dit perfect. Het huishoudelijk reglement sloot deze activiteit echter uit van de toegestane commerciële activiteiten. Ondertussen had de huurder al grote kosten gemaakt die hij, na de rechtszaak wist te verhalen op de makelaar.
Controleer dus altijd of de bestemming van het vastgoed op verschillende niveaus overeenstemt met uw plannen.
6. Let op verborgen gebreken
Tijdens het vastgoedbezoek, is een kritische blik essentieel:
- Bekijk muren, plafonds, vloeren en gevels op scheuren of vochtproblemen.
- Vraag naar de toestand van onzichtbare elementen zoals rioleringen, dakconstructies of houtstructuren.
- Controleer afvoeren, ramen en daken grondig.
- Vraag technische uitleg en stel kritische vragen tijdens uw plaatsbezoek.
7. Vraag naar de maandelijkse kosten van energie
Naast de aankoop- of huurprijs kunnen er nog tal van vaste lasten bijkomen. Energiekosten kunnen flink wegen op uw maandelijkse huur of afbetaling. Vraag daarom altijd naar de maandelijkse energiefacturen. Zo vermijdt u onaangename financiële verrassingen.
Hulp nodig bij uw vastgoedbezoek? Ik sta voor u klaar
Bent u op zoek naar een nieuwe thuis en wilt u zeker zijn van een slimme aankoop?
Als erkend vastgoedexpert bied ik u professionele begeleiding.
Heeft u advies of ondersteuning nodig? Contacteer mij gerust! Samen zorgen we voor een mooi vastgoedverhaal.