Vragen over de vraagprijs: alles wat u moet weten wanneer u biedt op een woning

De verkoop van vastgoed gaat pijlsnel. Nooit eerder zag u zoveel borden en stickers in het straatbeeld met de boodschap ‘verkocht in een dag’ of ‘verkocht in een week’. Kandidaat-kopers reageren als de bliksem wanneer een nieuw pand online verschijnt. Vaak volgen er al snel verschillende biedingen. Bovendien is het gangbaar om meteen de vraagprijs te bieden of zelfs meer. Maar aan welke regels zijn biedingen onderworpen? Hoe kan u een veilig bod uitbrengen? En wat mag en moet een verkoper doen? In dit artikel vertellen we er jullie alles over.  


Een ‘seller’s market’: verkoper heeft controle over de prijs

We bevinden ons vandaag in wat we een ‘seller’s market’ noemen. Dit betekent dat de vraag naar vastgoed momenteel het aanbod overschrijdt. De schaarste op de markt zorgt ervoor dat kandidaten vaker achter het net vissen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de vraagprijs. We stellen vast dat deze in stijgende lijn gaat en dat de uiteindelijke verkooprijs vaak nog hoger ligt. In dergelijke situatie heeft de verkoper bovendien meer controle over de prijs en wordt er steeds minder onderhandeld. Dat zorgt vaak voor vragen bij kandidaat-kopers


De vraagprijs bieden: bindend of niet?

Een terugkerende vraag van kopers heeft te maken met het bieden van de vraagprijs. Dit komt steeds vaker voor en mensen vragen zich af of dergelijk bod meteen ook een overeenkomst inhoudt.

Omdat onze rechtspraak de vraagprijs beschouwt als een uitnodiging tot onderhandelen en dus geen verplichting tot verkoop inhoudt, is dat niet het geval. De verkoper mag steeds onderhandelen om zo tot de best mogelijke overeenkomst te komen, ook wanneer de kandidaat-koper de vraagprijs biedt.

Er is wel een bindend akkoord wanneer de verkoper het bod van de kandidaat-koper aanvaardt of wanneer de kandidaat-koper het tegenbod van de verkoper aanvaardt. Ga dus nooit lichtzinnig om met biedingen en aanvaardingen. Het zou ertoe kunnen leiden dat u een schadevergoeding moet betalen.

Met verschillende partijen tezamen een opbod organiseren kan niet. Een makelaar mag immers geen biedingen van andere partijen te kennen geven aan kandidaat-kopers. 


Hoe kan u veilig en succesvol bieden?

Een bod uitbrengen op een woning is een spannende gebeurtenis. Probeer toch nauwkeurig te werk te gaan en respecteer daarbij een aantal richtlijnen.

Ken uw budget voor u een bod op papier zet. Ga hiervoor langs bij een bank zodat u vooraf al weet wat uw mogelijkheden zijn. Onderzoek ook de lokale vastgoedmarkt. Zo bent u goed geïnformeerd over de gemiddelde tijd op de markt en vraagprijzen in de omgeving.

Onderzoek de woning goed tijdens uw bezoek. Kijk naar de kwaliteit van de constructie en de eventuele mogelijkheden van de ruimte. Wees niet bang om vragen te stellen. U controleert best ook de documenten zoals het bodemattest, vergunningenuittreksel, elektriciteitskeuring etc.

Hoewel er los van de bovenstaande regels omtrent de verbintenis weinig regelgeving is rond de onderhandeling, kan u toch best enkele richtlijnen in acht nemen om uw bod te formuleren. Wij sommen deze vrijblijvend voor u op:
  • Zet uw bod op papier. Een mondeling bod kan immers niet bewezen worden.
  • Vermeld het adres van de woning en de door u geboden prijs.
  • Vermeld eventuele opschortende voorwaarden zoals het verkrijgen van een hypothecair krediet of dat u 6 maanden nodig heeft i.p.v. de klassieke 4 maanden, enzovoort.
  • Vergeet de tijdsduur van uw bod niet.
  • Sluit af met uw naam, adres en uw handtekening. Onthoud dat ook een sms of mail bindend kunnen zijn

Hoewel het minder gebruikelijk is in de snelle markt van vandaag kan u vragen een optie te mogen nemen. Hieraan zal steeds een termijn verbonden zijn. Meestal gaat dit over enkele dagen tot een week. Dit belet dat iemand anders binnen deze vastgelegde periode het goed mag kopen. Het gebeurt dat u hiervoor een bedrag moet neerleggen aan de verkoper.

Indien u hier hulp bij wenst, of u bevindt zich in een moeilijke situatie, mag u ons steeds contacteren. Wij staan graag voor u klaar met professioneel advies en eventuele begeleiding in uw aankoop- of verkoopproces. Neem contact op via de link in onderstaande blauwe balk of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.